Reabilitare  termică pentru un viitor durabil
star_border

Reabilitarea termică pentru un viitor sustenabil

Printre numeroasele beneficii ale reabilitării termice a locuinței, un rol important îl joacă și protecția mediului. Izolarea termică corespunzătoare reduce consumul de energie necesar pentru încălzirea sau răcirea clădirii, ceea ce înseamnă nu doar economii la bugetul gospodăriei, ci și mai puțină utilizare a combustibililor fosili, emisii mai scăzute de CO2 și mai puțin smog.

În fața provocărilor tot mai mari legate de schimbările climatice, modernizarea termică devine un instrument cheie nu numai pentru îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor, ci și pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon (CO2). Generează costuri mai mici asociate cu încălzirea clădirilor iarna și răcirea lor vara, sprijinind în același timp eforturile noastre pentru un viitor mai sustenabil.  

De ce este necesară reducerea CO2?    

Dioxidul de carbon este un gaz cu efect de seră produs prin arderea petrolului și a cărbunelui, care are un impact negativ asupra mediului natural. Emisiile crescute de CO2 în atmosferă contribuie la creșterea temperaturii globale, ceea ce provoacă o serie de efecte negative, cum ar fi: topirea ghețarilor, creșterea nivelului mării, fenomene meteorologice extreme - furtuni puternice, secete, inundații. Dacă aceste schimbări vor continua, criza climatică se va agrava până când va atinge niveluri care vor amenința supraviețuirea multor specii, inclusiv a umanității.

Calea către neutralitatea climatică

Reducerea emisiilor de CO2 este un element cheie al luptei globale pentru neutralitatea climatică. Din păcate, conform constatărilor echipei Global Carbon Project, în 2023, noi, ca umanitate, am emis o cantitate record de dioxid de carbon în atmosferă la nivelul de aproximativ 36,8 miliarde de tone! Prin urmare, mai avem multe de făcut și fiecare țară are rolul ei de jucat în acest sens, inclusiv România.

În țara noastră, clădirile (în special cele vechi) care nu sunt izolate și folosesc sisteme de încălzire ineficiente prin utilizarea combustibili fosili de calitate scăzută au un impact semnificativ asupra creșterii emisiilor de CO2. Lipsa reabilitării termice adecvate are ca rezultat pierderi de căldură prin pereți (până la 40%), ferestre (de la 15% la 25%) și acoperișul clădirii (15%-25%). Ca rezultat, aceasta înseamnă că sistemele de încălzire trebuie să lucreze mai mult pentru a menține temperatura potrivită în interior. Acest lucru duce la un consum de energie cu până la 40% mai mare, încordând bugetele gospodăriilor și eliberând cantități uriașe de dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră în atmosferă. Asigurarea unei izolatii termice adecvate prin reabilitarea pereților exteriori, înlocuirea ferestrelor și a ușilor, combinată cu modernizarea sistemului de încălzire, poate reduce semnificativ emisiile de CO2 din sectorul construcțiilor.                                
                    

Modernizarea termică – un instrument important în lupta pentru reducerea CO2

Provocările contemporane legate de schimbările climatice ne obligă să căutăm soluții care să vizeze reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. În acest context, reabilitarea termică a clădirilor este o strategie eficientă care permite nu doar economisirea energiei, ci și reducerea amprentei noastre de carbon. Este suficient să menționăm că fiecare metru pătrat de izolație a peretelui exterior reduce emisiile de CO2 echivalent cu cantitatea de oxigen produsă de doi arbori pe an – și așa pentru întreaga perioadă de utilizare a clădirii reabilitate. Sistemele de izolare Baumit de înaltă calitate vă permit să reabilitați cu ușurință pereții casei și astfel împiedicați răcirea interiorului iarna și supraîncălzirea vara. Drept urmare, reduc cererea de energie a clădirii, ceea ce înseamnă, pe de o parte, facturi mai mici la încălzire și, pe de altă parte, o producție mai mică de CO2. 

Reducerea gazelor cu efect de seră are un impact direct asupra îmbunătățirii calității aerului și asupra reducerii impactului nostru negativ asupra mediului. În fața încălzirii globale, modernizarea termică devine nu doar o decizie justificată din punct de vedere economic, ci și una etică. Fiecare pas către reducerea emisiilor de CO2 contribuie la protejarea planetei noastre și la îmbunătățirea condițiilor de viață pentru generațiile actuale și viitoare.   

Mai puțin smog în timpul sezonului de încălzire

Încălzirea caselor ineficiente din punct de vedere energetic este principala cauză a smog-ului, ale cărui standarde sunt depășite în mod regulat în Romania, în special în timpul sezonului de încălzire. Casele fără izolație termică corespunzătoare generează o cerere mai mare de încălzire, ceea ce are ca rezultat un consum mai mare de cărbune și emisii crescute, care sunt responsabile pentru problema calității scăzute a aerului. Reabilitarea termică ajută la reducerea smog-ului prin eliminarea cauzei principale și anume încălzirea caselor ineficiente energetic cu combustibili de calitate scăzută care generează emisii ridicate.            
                   

O calitate mai bună a aerului

Emisiile mai scăzute de poluanți legate de procesele de încălzire se traduc printr-o calitate mai bună a aerului pe care toți îl respirăm. Aceasta înseamnă beneficii pentru mediu și bunăstarea noastră. Emisii mai mici de CO2 și mai puțin smog care conține substanțe chimice nocive înseamnă un risc mai scăzut de boli respiratorii și alte afecțiuni legate de poluarea aerului. Prin urmare, reducerea emisiilor de CO2 este importantă nu numai pentru a încetini schimbările climatice, ci și pentru a proteja sănătatea și pentru a îmbunătăți calitatea vieții.

În concluzie, reabilitarea  termică aduce beneficii directe proprietarilor de clădiri sub formă de economii și confort termic mai bun. În plus, joacă un rol cheie în eforturile globale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și de protejare a climei, devenind un element cheie de responsabilitate pentru viitorul planetei noastre. Sistemele de izolație Baumit ETICS garantează un finisaj estetic, ajută la menținerea unei temperaturi stabile în încăperi pe tot parcursul anului, reduc riscul de creștere a fungilor pe pereți și încetinește degradarea în continuă evoluție a mediului natural, rămânând în același timp o soluție foarte avantajoasă din punct de vedere economic, aducând reală economii.