O modalitate eficienta de a economisi
star_border

O modalitate eficientă de a economisi

Prețurile energiei au crescut foarte mult în ultimii ani. Aceasta înseamnă că și costurile pentru încălzirea și răcirea clădirilor, care statistic reprezentau deja cea mai mare parte a cheltuielilor gospodăriilor, au crescut vertiginos. Investind în termoizolație, putem deveni în mare măsură independenți de frământările de pe piața de energie. Reabilitarea termică aduce multe beneficii pentru investitor, rezidenți și mediu. Ajută la obținerea unui confort termic optim, îmbunătățește climatul interior, reprezintă o oportunitate excelentă de a schimba aspectul exterior al casei și, de asemenea, ajută la reducerea poluanților eliberați în atmosferă. Totuși, în contextul inflației ridicate și al prețurilor mari la energie, avantajul său foarte important este îmbunătățirea eficienței energetice a clădirii, ceea ce aduce economii financiare reale.

Reducerea costurilor de încălzire    

Izolarea termică eficientă vă permite să eliminați punțile termice prin care căldura iese din clădire, datorită cărora putem reduce intensitatea și frecvența încălzirii acesteia. Cu cât rămâne mai multă căldură în clădire, cu atât mai puțină energie, gaz sau cărbune vom avea nevoie pentru a o încălzi la temperaturi scăzute și pentru a obține un confort termic optim. Mai mult decat atat, datorita peretilor termoizolati, calzi, aerul din incaperi se încălzește mai usor și mai repede, ceea ce se traduce și în economii reale.

Potrivit cercetărilor efectuate în parcul de cercetare Baumit Viva, numai izolarea de bună calitate a pereților exteriori, prin care scapă cea mai mare parte a căldurii, poate reduce necesarul de energie al clădirii cu până la jumătate față de o clădire fără izolație termică.                                  

Economii la aer condiționat    

Deși se vorbește cel mai des despre izolarea termică în contextul minimizării pierderilor de căldură și al reducerii facturilor la încălzirea clădirilor toamna sau iarna, merită să ne amintim că o astfel de investiție poate economisi foarte mult și la răcirea încăperilor. În perioadele de temperaturi ridicate, izolația termică menține mase de aer cald în exterior, făcându-le greu să pătrundă înăuntru. Acest lucru previne supraîncălzirea încăperilor, ceea ce reduce nevoia de a folosi aerul condiționat pe vreme caldă, ceea ce este din ce în ce mai frecvent la latitudinea noastră ca una dintre consecințele încălzirii climatice globale. Datorită acestui fapt, chiar și pe vreme caldă, costurile asociate cu menținerea unui confort termic adecvat în interiorul clădirii sunt mult mai mici.        

Mai puține cheltuieli pentru întreținere și reparații        

Reabilitarea termică a pereților de calitate corespunzătoare vă permite să prelungiți durata de viață a clădirii prin protejarea pereților împotriva condițiilor meteorologice nefavorabile, inclusiv a fluctuațiilor mari de temperatură care provoacă tensiuni în pereți. Consecința lor de-a lungul anilor poate fi deteriorarea structurii casei. Sistemul complet de izolare cu stratul de finisare crește rezistența la fluctuațiile periodice de temperatură și precipitații. Pereții sunt așadar protejați împotriva umezelii din exterior, care favorizează creșterea ciupercilor, inclusiv a mucegaiului, iar în caz de îngheț, poate provoca crăparea tencuielii și deteriorarea ulterioară care necesită reparații și întreținere, generând cheltuieli inutile.    

Izolarea pereților clădirii este esențială, deoarece aceștia generează cea mai mare pierdere de căldură, la nivelul de 40%. Cu toate acestea, se poate dovedi a fi insuficient. Prin urmare, merită să abordați problema în mod cuprinzător și să asigurați etanșeitatea ferestrelor, prin care până la 25% din căldură poate scăpa din clădire. Înlocuirea sistemului de încălzire cu unul mai modern și mai eficient poate aduce și multe beneficii. Deși este o investiție mare, puteți obține o rentabilitare relativ rapidă - sunt suficiente doar câteva sezoane de încălzire.

Există multe modalități de reducere a costurilor energetice legate de funcționarea clădirilor. Cheia succesului și baza tuturor activităților este reabilitarea termică eficientă, care permite reducerea cererii de căldură a clădirii în sezonul de încălzire și de frig în sezonul de vară. Aceasta nu este doar o modalitate de a economisi bani, ci și de a îmbunătăți confortul de locuit și de a proteja mediul natural prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Această investiție aduce beneficii atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, permițând proprietarilor de clădiri să se bucure de facturi mai mici la energie și de confortul de a trăi într-un mediu mai sănătos și mai eficient din punct de vedere energetic. Să ne amintim că cea mai ieftină și curată energie este cea pe care nu o folosim.