Șapă autonivelantă adecvată – ce ar trebui să luați în considerare înainte de a cumpăra?

Intenționați să instalați o pardoseală și vă întrebați care dintre produsele Baumit disponibile pe piață vă va satisface cel mai bine așteptările? Citiți ghidul nostru și aflați ce parametri și proprietăți ar trebui să aibă un compus autonivelant de înaltă calitate.

De ce este atât de important un compus solid autonivelant?

O suprafață corect aliniată și plană este unul dintre cei mai importanți factori care influențează aspectul final al podelei finisate. Un substrat pregătit corespunzător trebuie, de asemenea, să aibă o rezistență adecvată și să fie sigur pentru membrii gospodăriei, ceea ce se traduce prin durabilitate și funcționare fără probleme a materialelor de finisare utilizate. Panourile, parchetele și scândurile din lemn nu vor scârțâi, plăcile nu vor crăpa, iar covoarele nu vor fi expuse la abraziune cauzată de defectele suportului.

Compusul autonivelant Baumit selectat corespunzător vă permite să întăriți pardoseala atât atunci când doriți să ridicați nivelul podelei, cât și atunci când doriți să obțineți aceeași înălțime a podelei în fiecare cameră. Aceste produse funcționează perfect atât pe suprafețe renovate, cât și pe podelele din clădirile noi. Indiferent dacă decidem să aplicam șapa singuri sau cu ajutorul specialiștilor calificați, cheia obținerii rezultatului așteptat este alegerea produsului potrivit. Ce ar trebui să iei în considerare înainte de a cumpăra?

Cum se determină grosimea potrivită a șapei?

Cheia pentru selectarea produsului potrivit este determinarea grosimii așteptate a stratului de șapă - acest proces este crucial atât la netezirea unei singure încăperi, cât și la nivelarea înălțimii podelelor din întreaga casă. Vă rugăm să rețineți că fiecare compus autonivelant are o gamă specifică de grosimi. Daca in timpul lucrării se dovedește că obținerea efectului dorit ne impune aplicarea materialului într-o grosime mai mare decât cea sugerată de producător, va fi necesară aplicarea a două straturi de șapă, cu o pauză tehnologică corespunzătoare între ele, necesară lipirii produsul.
Dacă nu respectăm recomandările producătorului și aplicăm șapa într-un strat prea gros sau subțire, este posibil ca aceasta să nu atingă parametrii optimi. Această situație poate duce la consecințe nedorite și la apariția unor daune care vor afecta elementele decorative de finisare utilizate.

Care este rezistența optimă a compusului autonivelant?

Când căutați un produs potrivit pentru uz casnic, merită să alegeți un grund cu o rezistență la compresiune ≥ 20 MPa (clasa C20, care îndeplinește cerințele standardului PN-EN 13813:2003). Dacă există încălzire prin pardoseală, nu uitați să verificați și dacă compusul autonivelant este rezistent la sarcinile termice asociate cu astfel de instalații - producătorii furnizează de obicei astfel de informații pe ambalajul produsului.

Dacă dorim o durabilitate sporită a substratului, care este de neprețuit atunci când acoperiți podeaua cu pardoseală solicitată - de exemplu, parchet, merită să alegeți șapa Baumit Nivello 30 (clasificare CT-C35-F6), care se caracterizează printr-o compresiune ridicată, rezistență (≥ 35 MPa) și încovoiere (≥ 6 MPa). Acest produs poate fi aplicat pe o grosime de 2 până la 30 mm, ceea ce îl face una dintre cele mai universale propuneri care va funcționa bine atât în ​​camere uscate (sufragerie, dormitor, birou) cât și în cele expuse la umiditate ridicată (bucătări, băi, subsoluri).

Nu uitați de timpul corect de uscare și priză

Compusul standard de autonivelare permite circulația pietonală după întărirea mortarului la aproximativ 3-6 ore după aplicare. Într-o situație în care viteza de lucru este prioritatea noastră, merită să alegem un produs cu un timp de priză accelerat. Un exemplu de astfel de șapă este Baumit Nivello Quattro (aplicare în intervalul de grosime 1-20 mm, clasa CA-C20-F6), care permite circulația pietonală după aproximativ 2-3 ore de la aplicare. Cu o grosime a șapei de 3 mm, instalarea podelei poate fi începută după 24 de ore.

Rețineți că uscarea și setarea sunt două procese diferite. În contextul șapelor de podea lipite de pardoseală, lipirea masei înseamnă că este posibil să mergeți pe suprafața deja realizată. Uscarea este, in termeni simpli, un concept care descrie trecerea de la umed la uscat, dupa care pardoseala atinge continutul de umiditate corespunzator pentru a permite montarea pardoselilor. Vă rugăm să rețineți că umiditatea reziduală trebuie să îndeplinească cerințele adecvate pentru un anumit tip de pardoseală.

De ce merită să alegi produse sănătoase?

De asemenea, este de reținut faptul că materialele folosite în timpul renovării sau construcției au un impact semnificativ asupra calității aerului din încăperi, ceea ce se traduce în bunăstarea și sănătatea noastră. O proprietate suplimentară avantajoasă a compușilor de autonivelare Baumit este emisia lor scăzută.

Pentru a ne asigura că materialul folosit nu ne afectează negativ sănătatea, merită să alegeți un produs cu un certificat corespunzător, precum EMICODE® EC1 PLUS, care garantează siguranță atât pentru echipa de construcție, cât și pentru membrii gospodăriei. Materialele cu acest marcaj au cea mai mică emisie dintre așa-numitele compuși organici volatili (COV) și îndeplinesc o serie de standarde stricte supravegheate de organizații independente de control.