CĂLDURA DIN TIMPUL VERII

Cum sa combatem supra-încălzirea:

Termoizolația este cea mai eficientă protecție împotriva supra-încălzirii din perioada verii. O putem vedea din rezultatele culese în timpul verii extrem de caniculare din 2015, când temperatura aerului a ajuns până la 36 °C.

Casele izolate au prezentat o temperatură cu până la 5 °C mai mică în interior în comparație cu casa neizolată (Nr.3).
 

Mai exact, casele neizolate au înregistrat o temperatură interioară mai mare de 30 °C. Temperatura interioară în casele din cărămidă sau beton cu izolație a atins în medie 26 °C, ceea ce este o valoare în zona de confort.

Mai mult, ferestrele orientate spre sud nu erau protejate de jaluzele.

Construcția peretelui din punct de vedere al stocării căldurii:

Pe lângă izolarea termică, factorul cheie al acumulării de căldură este materialul de construcție al peretelui. Măsurătoarea a aprobat faptul că pereții masivi și grei acumulau căldură solară în timpul zilei și o radiau în timpul serii și a nopții mai reci. Acest efect asigură o temperatură interioară mai stabilă.

Mai exact în timpul verii menține temperatura din interior mai scăzută și mai confortabilă. Cu cât construcția peretelui este mai „ușoară”, cu atât temperatura este mai mare în interior în timpul verilor fierbinți - în ciuda faptului că parametrul U (coeficientul de transfer de căldură) și eficiența izolației sunt aceleași.

Construcția masivă izolată rămâne rece mult mai mult timp în timpul verilor fierbinți, deoarece pot stoca mai multă energie.


Comparație