Find the perfect color for your facade
Get the appIzolarea fonică și acustică a camerei constituie o caracteristică de calitate relevantă pentru clădiri și este foarte importantă pentru bunăstarea și sănătatea utilizatorilor lor.
Lipsa de izolare fonică într-o clădire poate duce la stres și chiar să provoace boali pe termen lung, de aceea este important să tratăm problema sunetului în faza de planificare a unui proiect de construcție.
Ce tipuri de construcții oferă cea mai eficientă protecție împotriva zgomotului extern?
Zgomotul este înțeles ca fiind sunete nedorite, deranjante și enervante sau dăunătoare. Zgomotul este un termen subiectiv și poate fi cuantificat doar în mod obiectiv într -o anumită măsură folosind cantități măsurabile (de exemplu, sunet, curba semnalului, pas). Un factor semnificativ care poate fi utilizat pentru a descrie calitatea acustică a unei camere este izolația sonoră. Unitatea de măsurare pentru izolarea sonoră este decibelul (dB). Următoarele se aplică izolației sonore: cu cât valoarea este mai mare, cu atât este mai bună izolația sonoră. 10 decibeli mai mari înseamnă jumătate la fel de mult zgomot perceput.
Pentru a afla ce material de construcție este cel mai eficient pentru a menține zgomotul extern și pentru a asigura spații interioare pașnice, au fost efectuate măsurători de izolare fonică la parcul de cercetare Viva.
Rezultate:
– Pereții tencuiți din beton și cărămizi, cu izolație externă adecvată și lemnul masiv au cea mai mare performanță de izolare.
– Casa de beton cu sistemul Baumit Resolution ca izolație exterioară a obținut cea mai mare valoare de 49 dB. Casele pe cadre din lemn au cele mai mici valori de 40 dB. Casa de cărămidă neizolată a obținut 42 dB.
– Cu cât casa este mai bine izolată fonic, cu atât nivelul de confort este mai mare.
Măsurătorile au fost supravegheate și evaluate de Institutul Austriac pentru Biologie și Ecologie
Perioada proiectului: 2015 - 2017
Ce efect au materialele de construcție asupra acusticii interioare?
Acustica camerei descrie calitatea acustică a spațiilor interioare. Camerele cu acustică slabă au perioade lungi de reverberare, ceea ce provoacă zgomote de fundal tulburătoare și face vorbirea mai dificil de înțeles, printre altele.
Cel mai cunoscut parametru de măsurare în acustica camerei este timpul de reverberație. Ca regulă generală, cu cât timpul de reverberație este mai scurt, cu atât acustica este mai bună.
Pentru a afla măsura în care acustica camerei depinde de tipul de construcție, timpii de reverberare la 10 puncte de măsurare diferite din fiecare casă din parcul de cercetare Viva au fost măsurați la frecvențe diferite în intervalul de 50 - 10.000 Hz.
Rezultate:
– Nu au existat diferențe între case la frecvențe medii și înalte (de exemplu, muzică).
– La frecvențe joase (de exemplu, voci), casele pe cadre de lemn și casa de lemn masiv au avut cele mai scurte perioade de reverberare. Cele mai lungi perioade de reverberare au fost măsurate în casele de cărămidă și beton.
– In zona de locuit, intervalele de frecvență joasă sunt evaluate ca fiind non-critice, deoarece, ca regulă generală, timpii de reverberare pot fi neutralizați aici cu mobilier.
Măsurătorile au fost supravegheate și evaluate de Institutul Austriac pentru Biologie și Ecologie
Perioada proiectului: 2015 - 2017