EXPERIMENTEAZĂ CLIMATUL INTERIOR PERFECT

Climatul interioar al unei clădiri are un efect major asupra sănătății utilizatorilor săi. Condițiile esențiale pentru un climat interior confortabil și sănătos sunt temperatura camerei și umiditatea relativă.

În mod ideal, aceasta ar trebui să fie între 40 și 60%. Legăturile dintre materialele de construcție și climatul interioar în condiții reale, precum și modalitățile prin care este posibilă influențarea umidității aerului interior și a temperaturii camerei prin utilizarea tehnicilor de construcție, sunt investigate în proiecte și studii la Parcul de Cercetare Viva

Cum pot fi folosite tencuiala interioară și izolația termică pentru a influența umiditatea aerului din spațiile interioare?

Pentru a afla cât de bine pot stoca umiditatea diferitele structuri de perete, au fost efectuate măsurători speciale ale umidității interioare pe parcursul mai multor săptămâni la Parcul de Cercetare Viva. Comportamentul normal al utilizatorului (gătit, duș, ventilație etc.) a fost simulat în case folosind umidificatoare de aer și o alimentare definită cu aer.

Rezultate

– Tencuielile minerale, respirabile, pe bază de var au funcționat ca un tamponat pentru excesul de umiditate în mod eficient și rapid și, prin urmare, au fost cele mai eficiente în asigurarea unui climat interior bine echilibrat.

– Cea mai bună rată a umidității a fost obținută cu o grosime a stratului (tencuială interioară – tencuială Baumit Klima) de 1,5 cm.

– Izolarea termică are un efect pozitiv asupra umidității aerului. În cazul lipsei termoizolației pierderile de căldură trebuie compensate prin încălzire crescută rezultând mai mult aer uscat în interior.

Măsurătorile au fost supravegheate și evaluate de Universitatea de Științe Aplicate Burgenland, Austria
Perioada proiectului: 2015 – 2017

Ce materiale de construcție asigură o temperatură plăcută a camerei?

Cât de cald sau rece găsim o cameră depinde de temperatura de funcționare (temperatura percepută). Aceasta este definită de temperatura aerului și temperatura suprafeței (radiații). Pentru a afla care tipuri de materiale de construcție oferă cea mai bună protecție împotriva frigului iernii și a căldurii verii, temperaturile de suprafață ale pereților interiori ai caselor de cercetare au fost măsurate și analizate continuu pe o perioadă de iarnă și două perioade de vară.

Rezultate – fluctuații ale temperaturii suprafeței:

Casele din beton, au demonstrat cele mai mici fluctuații
Casele din cărămidă și casa din lemn masiv au avut fluctuații medii
Casele din cadre de lemn au avut fluctuații mari
Casa de cărămidă neizolată a prezentat cea mai mare gamă de fluctuații

Cu cât fluctuațiile de temperatură sunt mai mici, cu atât temperatura interioară este mai echilibrată. Pe lângă măsurarea temperaturilor de suprafață, au fost determinate și modificările temperaturii interioare în diferite anotimpuri ale anului. Măsurătorile au fost supravegheate și evaluate de Universitatea de Științe Aplicate Burgenland, Austria Perioada proiectului: 2015 – 2017

Rezultate – Temperatura camerei:

În vara extrem de fierbinte a anului 2015, când temperatura aerului a ajuns până la 36°C, casele izolate au prezentat temperaturi interioare cu până la 5°C mai mici decât casa neizolată.

Temperaturi interioare măsurate în case (valori medii):

Case din caramida sau beton (cu izolatie) – 26°C (valoare in zona de confort)
Casă din lemn masiv 28°C
Construcție cadre din lemn 29°C,
Casa din caramida (neizolata) - 30°C.

Pe lângă izolarea termică, masa de depozitare a pereților are un efect crucial asupra temperaturii camerei. Măsurătorile de la Parcul de Cercetare Viva au confirmat că pereții solizi și grei stochează căldura soarelui în timpul zilei și o emit în timpul serii și a nopții mai reci. Acest efect garantează o temperatură interioară mai stabilă.

În lunile de iarnă au fost examinate modalitățile în care o întrerupere a încălzirii afectează temperaturile interioare din case. Pentru a face acest lucru, schimbarea temperaturii a fost măsurată în timpul iernii, în cazul unor variații de temperatura de la 0 la -12°C (defecțiune simulată de încălzire de 48 de ore).

Următoarele rezultate au fost obținute după două zile:

– Casele construite din beton sau cărămizi de 25 cm (cu izolație) au menținut cel mai eficient temperatura camerei (15 până la 17°C)
– Casa de lemn masiv, casa de caramidă de 50 cm (cu vata minerala) și casele din lemn au avut temperaturi interioare cuprinse între 11 si 13°C.
– După 48 de ore, casa din cărămidă (neizolata) avea o temperatură a camerei de doar 4°C.

Măsurătorile au fost supravegheate și evaluate de Universitatea de Științe Aplicate Burgenland, Austria
Perioada proiectului: 2015 – 2017

Cum ne afectează un climat interior sănătos bunăstarea?

Într-o analiză a calității aerului din interior (bazată pe temperatura camerei și umiditatea relativă), oamenii de știință de la Universitatea de Medicină din Viena au evaluat factorii structurali și cei legați de climatul interior ai fiecărei clădiri în legătură cu efectele acestora asupra confortului și bunăstării.

Rezultatul analizei medicale de mediu a fost clar: tipul de construcție și alegerea materialelor de construcție au un efect marcant asupra confortului.

Cel mai înalt nivel de confort a fost atins de casele izolate construite din beton, cărămidă (25 cm) cu acoperire minerală (tencuială) și casa din lemn masiv.
Casele izolate, construite pe structură de lemn și casa de cărămidă de 50 cm erau la mijloc
Doar casa neizolată nu a reușit să îndeplinească standardele înalte ale reglementărilor de construcție austriece și, prin urmare, a demonstrat doar un nivel scăzut de confort.
Casa de cărămidă neizolată a prezentat cea mai mare gamă de fluctuații

Măsurătorile au fost supravegheate și evaluate de Universitatea de Științe Aplicate Burgenland. Evaluarea efectelor factorilor structurali și legați de climatul interior asupra confortului și bunăstării a fost realizată de Universitatea de Medicină din Viena.

Perioada proiectului: 2015 - 2017


Comparație